Wordpress

WordPress Neden Sinir Bozucu

Dünyanın en popüler blog platformu olmasına rağmen, WordPress’in hala başa çıkılması zor önemli problemler var, özellikle de olanların nedenini anlamadıysanız.

İster WordPress uzmanı olaun isterseniz de acemi mutlaka kendinizi zaman zaman sorunlarla uğraşmak zorunda kalmışsınızdır. WordPressi kurup çalıştırmak gerçekten de çocuk oyuncağı. İki adımda çalışan bir siteye sahip olabiliyorsunuz. Ama biraz özelleştirmeye, yeni tema ve eklentileri denedikçe irili ufaklı hatalar da çoğalmakta. Benim en çok karşılaştığım hatalar genellikler güncellemeler sırasında oluşmakta. Bunun gibi bir iki tanesini yazayım dedim:

Birbirleriyle Çakışan Eklentiler

Eklentiler hem bir nimet hem de bir lanet olabiliyor. Sadece tek bir eklenti sitenizde ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Birkaç eklentiyi aynı anda güncellemişsiniz, her şey mükemmel diye düşünürken sitenin çalışmadığını görüyorsunuz. Sorunun enyden olduğunu anlamak çok vakit kaybettiriyor.

Yapmanız gereken eklentileri tek tek pasif hale getirip siteyi tekrar tekrar denemek. Arıza çıkaran eklentiyi bulunca diğerlerini tekrar teker teker aktif hale gitirip bu sırada sürekli siteyi kontrol etmek. ancak bu sayede sorunun kaynağı bulunabiliyor. Veya bir Google araması da yapabilirsiniz.

Admin Kullanıcısıyla Sitenizin Ele Geçirilmesi

Biliyorsunuz WordPress varsayılan olarak ilk kullanıcıyı “admin” olarak yazıyor. WordPress’in kullanıcı giriş sayfası da çok basit: “http://sitename.com/wp-login.php”. Bundan sonra bir hackerın yapması tek şey şifre denemesi yapmak.

Hacklenmenin önüne geçmek için öncelikle admin kullanıcısını silmeniz ve başka bir email adresi ile yeni bir administrator hesabı oluşturmanız gerekmekte, yada tam tersi sırada. Sonrada mutlaka bir güvenlik eklentisi kurmalısınız ki; hem kullanıcı girişi adresini değiştirebilesiniz hem de çok fazla deneme yapıldığında siteyi bloklayabilesiniz.

Sürekli Güncelleme

Neredeyse her gün ya WordPress’in, ya eklentilerin yada temaların bir güncellemesi çıkmakta. Güncellemelerin güvenlik ve hata giderimi gibi önrmli nedenleri var ama sürekli sürekli yapmak gerçekten sıkıcı bir iş haline alıyor bir süre sonra.

Çalışmayan Site ve Bembeyaz Bir Sayfa

Bu o kadar yaygın bir problem ki, neredeyse herhangi bir yüklemeden ya da güncellemeden sonra çıkabiliyor. Eğer admin sayfasına ulaşabiliyorsanız çözmek kolay oluyor, yoksa FTP’den erişim sağlayıp eklentileri silmek yada en azından adını değiştirmek gerekiyor ki eklentiler pasifleşsin.

En İyi Eklenti ve Temayı Bulmanın Zorluğu

Wordpres için binlerce tema ve eklenti var. Aslında bu çok güzel bir şey. Ama o kadar çok seçenek arasından doğru ve işe yarar olanı bulmak çok zor. Bunu yapmak için en son güncelleme tarihine, yükleme sayısına ve sitesinin kalitesine göre karar vermek gerekiyor. Sonra da yükleyip aslında tam olarak işimize yaramadığını görüp kaldırmak da işin cabası.