Genel
Yazılımcı Hakları Evrensel Bildirgesi

Yazılımcı Hakları Evrensel Bildirgesi

Şirketler yazılımcılara 5-10 bin lira ödeyebiliyor ama yine de onlara yetersiz çalışma ortamları ve bilgisayarlar vermekten çekinmiyorlar. Bu ne kadar saçma olsa da neredeyse her şirkette buna rastlayabiliriz. Sayı için bir araştırma yapmadım ama bu fikir sadece bana ait değil. Jeff Atwood 2006 yılında Yazılımcıların evrensel hakları diye bir yazı yayınlamış. Kendisi 1980’lerden beri yazılımla uğraşan, Stackoverflow.com gibi müthiş bir sitenin kurucularından. Bu konu onu da çok rahatsız etmiş ki “Programmer’s Bill of Rights – Yazılımcı Hakları Evrensel Bildirgesi” diye bir bildiri yayımlamış. Bu sayede yazılımcıların haklarını koruyabileceklerini düşünmüş. Ben de okudum, hem memnun oldum hem de tatmin oldum. İsterseniz bir de siz bakın:

Her yazılımcı iki monitör sahibi olmalı

LCD fiyatları malum, sürekli ucuzluyor. ekran kartları da çoklu ekranı destekliyor. Buna rağmen bir yazılımcıyı tek monitörle sınırlandırmak çok saçma. Bir kere çoklu monitöre alışınca tek monitör o kadar zor geliyor ki, yaşamayan anlayamaz. Yani performansı artırmak istiyorsanız her yazılımcıya en az iki monitör verilecek.

Her yazılımcıya hızlı bir bilgisayar sahibi olmalı

Yazılım geliştiriciler işlerini halletmelkeri için bir sürü programı aynı anda çalıştırmaları gerekiyor: yazılım programları, veritabanları, web sunucuları, sanal makineler, vb… Bu programları çalıştırmak için büyük RAM ve harddiski olan hızlı bir bilgisayar lazım. Bilgisayar ne kadar hızlıysa istenen işler o kadar hızlı yapılır. Gereksiz zamaz harcayan hata ayıklama ve compile işlemleri için daha az zaman harcanır. En üst model bilgisayarı almaya gerek yok ama neredeyse en iyi bilgisayarı almak her zamana en iyi çözümdür. İlerleme çubuğunun dolmasını beklemek sadece boşa geçmiş zamandır.

Her yazılımcıya kendi istediği fare ve klavye alınmalı

Kalvye ve fare bilgisayar işinin en önemli aletleridir. Eğer yazılımcılar onlarla rahar değilse iş yapmak istemeyebilir. Her şirket her yazılımcıya özel klavye fare alması zordur ama kendilerinin almalarını zorlayabilir yada izin verebilir.

Her yazılımcıya rahat bir koltuk verilmeli

Güzün en az 8 saatini o koltukların üzerinde geçiriyoruz. Madem öyle neden o geçen zamanı hem rahat hem de eğlenceli hale getirmeyelim? Koltuklar iyi tasarlanmış olmalı ki insanda bir süre sonra ağrılar başlatmasın. Tamam yazılımcıları sadece beyinleri için alıyorsunuz ama insanlar sadece beyinden oluşmuyor.

Her yazılımcının hızlı internet bağlantısı olmalı

İyi bir yazılımcı çalabildiği kodu asla yazmaz! ve internet kod çalmak için icat edilmiş en iyi kaynaktır. Tamam kitapsız olmaz ama hızlı bir internet olmadan hızlı bitirilen işlerin olmazsa olmazıdır.

Her yazılımcının sessiz bir çalışma ortamına ihtiyacı vardır

Yazılım işi odaklanmış zihinsel yoğunluk gerektiriyor. İnsanlar sürekli rahatsız edilip dikkatleri dağıtılırsa verimli çalışamaz. Hatta bir araştırmada sadece bir soru ile dikkati dağıtılan birisini az önceki yoğunlukta verime dönmesinin 15 dakika aldığını bulmuşlar. Bu yüzden işlerin akışının iyi olması için insanların dikkatlerinin dağılmaması lazım.

Sonuç olarak bu istekler kolay istekler ama çok önemliler. Yazılımcıların kaliteli bir iş hayatı için bunlar gerekli ve ihtiyaçtır.Eğer çalıştığınız şirket bunları düzgün yapamıyorsa düzeltmek zor veya pahalı değil. Haklarınızı koruyun! ve hatırlayın ya şirketinizi değiştirirsiniz yada şirketinizi değiştirirsiniz.