Güvenlik
Gerçek Paranoyaklara Güvenlik ve Gizlilik İpuçları

Gerçek Paranoyaklara Güvenlik ve Gizlilik İpuçları

“Paranoyak olmanız, onların sizi ele geçirmeye çalışmadıkları anlamına gelmez.”

Büyük veya küçük işletmeler büyük bir hırsla sizinle ilgili her türlüyü bilgiyi emiyor. Bunlara tarama geçmişiniz, satın alma geçmişiniz, istek listeleriniz, bazen telefon konuşmalarınız, mesajlaşmalarınız… Eğer birazcık gizliliğinize ve güvenliğinize önem veriyorsanız size bir kaç önerim var:

Bilgisayarınızın kamerasını ve mikrofonunun kapatın

Bilgisayları veya bilgisayarın kamerasını kontrol etmek çok kolay bir işlemdir. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi bunu Mark Zuckerberg bile yapmaktadır. Mikrofonu ele geçirmek daha zor bir işlem ama tedbiri elden bırakmamak her zaman en iyisidir. bu sayede size şantaj yapamazlar veya dikizleyemezler.

Girdiğiniz websitelerini kontrol edin

Bazı websiteleri asla girmediğiniz sitelerden bilgi alış verişi yapabilir. Lightbeam diye bir eklenti tam da bu amaçla yapılmış. Bu eklenti sayesinde sizi kimlerin izlediğini tam olarak görebilirsiniz.

Sosyal paylaşım siteleri

İnternette paylaştığınız herhangi bir bilgi ileride sizin canınızı çok fena acıtabilir. Öncelikle kimlik hırsızlığını önlemek için asla ama asla tüm kimlik bilgilerinizi açıkça yazmayın. Mutlaka kullandığınz sitelerde iki adımlı doğrulamayı kullanın. şifreleriniz ne kadar güçlü olursa olsun asla yeterli değil.

ATM kullanırken

ATM hırsızlıkları ahal çok can yakıyor. Saklanan küçücük kameralar ile şifreniz rahatlıkla öğrenilebilir. Zaten kart bilgilerini kopyalamak bir kaç saniyelik iş. Anında banka hesabınıza el atabilirler. Ama bir elinizle diğer elinizi kapatırsanız buna imkan vermezseniz başka.

Bir Iphone alın

Android’in açık kaynak olmasından ve play store’daki uygulamaların çok az incelemeden geçmesinden virüslü bir Android’inizin olması ihtimali virüslü bir İphone’unuzun olmasından daha kolaydır. Enteresandır iOs’ta hala bir virüs de yok. Ayrıca Android’deki izinler otomatik olarak kabul edilir ve program istediği kadar izne sahip olabilir. Ama İphone’da izinler kullanıldıkça istenir. (Android buna daha 6. versiyonda geçebildi) Bir de iOs diğer programların işletim sisteminin ayrıntılarını kurcalamasına izin vermiyor. (Buna bir sonraki yazımda yine değineceğim) Yani Android uygulamaları sizin kişisel bilgilerinize istediği zaman ulaşabilir ama Apple buna izin vermiyor.

Internet için ayri bir bilgisayar kullanın

Bu bence uç bir işlem ama bilgilerinizi ve bilgisayarınız zararlılardan korumanın en kolay yoludur. Sanal bir bilgisayar da iş görür.

Hassas bilgileri koruyun

Kişisel olarak önemli bilgilerinizi kontrol ederken veya banka işlemleri yaparken sadece o iş için ayrılmış özel bir bilgisayar yada tarayıcı kullanmalısınız. O bilgisayarda başka hiçbir internet işlemi yapmamalısınız ki takip edilmeyin. Virüsler o kadar iyi ki sadece ibr tıkla bilgisayarına girebiliyor. En azından bir tarayıcıyı sadece bu işlemler için ayırmalısınız.

TOR kullanın

TOR ağı çok karmaşık bir sistem ve teorik olarak sizi internette görünmez yapabiliyor. Girdiğiniz her siteye 3-4 sunucu üzerinden dolaşa dolaşa girdiğinizden internet sağlayıcınız ve dolayısıyla devletiniz sizi takip etmekte zorluklar yaşayacaktır. TOR sayesinde siteler sizin gerçek yerinizi ve internet trafiğinizi göremeyecektir. Yani sadece gizli modu açmak sizi takip edilemez yapmaz. Aksine daha çok dikkat çekebilir.

Bilmediğiniz linke tıklamayın

Virüslerin çoğunluğunu  emaildeki bir linke tıklayarak geliyor. O linke tıklamadan önce mutlaka gelen mailin adresini kontrol edin. Gönderen “Turkcell” dese bile adresi “[email protected]” olabilir. Bu hatayı sosyal medyadaki linklerde de yapmayın. Bilmiyorsanız tıklamayın. İlla tıklamanız gerekiyorsa önce sanal bilgisayarda tıklayın ki size bir zarar gelmesin.

Peşin para kullanın

Her yerde kredi kartı kullanmayın. Restoranda sadece bir süreliğine  gözünüzü ayırdığınız kartı klonlaması yada bilgilerini kaydetmesi sadece bir dakika sürecektir. Kredi kartını sadece büyük alışverişlerde kullanın.

Her şeyi şifreleyin

Mümkünse tüm harddiskinizi şifreleyin. Bir hata olurda başkalarının eline geçerse sizin hiç bir dosyanıza ulaşmamaları sizi çok rahat ettirecektir. Telefonunuzu da şifrelemek yapabileceğiniz en akıllıca iş olacaktır. Hem Android’de hem de İphone’da telefon şifreleme kolaylıkla aktif hale getirilebilir. Ama şifrenizi unutursanız diye bir yerlerde yazılı olarak yedeklemeyi unutmayın.